wątróbka duszona w winie

tradycją już się stało przygotowywanie wątróbki pod nieobecność latorośli 😉 Przepis pochodzi od koleżanki z pracy i jest to coś, co mi ewidentnie przypomniało zupę cebulową uzupełnioną o mięciutką wątróbkę.

podroby, kurczak, indyk, wino, cebula,

wątróbka drobiowa zapiekana w winie

  • 600 g wątróbki drobiowej (najlepsza z indyka),
  • 4 cebule,
  • 2 jabłka,
  • 1,5 szkl. białego wina/wermutu,
  • 0,5 l mleka lub maślanki,
  • olej do smażenia

Oczyszczoną wątróbkę namocz w mleku lub maślance na przynajmniej godzinę. Obrane cebule pokrój w piórka. Na małym ogniu smaż ją, aż zacznie się karmelizować. Staraj się ją na tyle często mieszać, by się nie przyrumieniła. Połowę cebuli wyłóż w naczyniu do zapiekania (ok. 20×20 cm). Wątróbki opłucz i osusz. Na silnym ogniu szybko obsmaż partiami z obu stron. Usmażone odkładaj na cebulę. Obrane jabłka pokrój w drobną kostkę lub cienkie plasterki i ułóż na wątróbce. Na nią wyłóż resztę cebuli i podlej winem. Wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piecz ok. 30 minut. Sól tuż przed podaniem lub niech każdy indywidualnie to zrobi na swoim talerzu.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.