No bałam się zawsze, że wyjdą twarde. I wolałam nie ryzykować, a przez to i nawet nie jeść zbyt często (po raz drugi w tym roku!). No ale jak lodówka zrobiła mi niespodziankę samoczynnie się zapełniając. To rad niewola trzeba było się przemóc. I samozaskoczeniu nie było końca 😉
polędwiczki z pieczarkami w śmietanie – składniki
2 polędwiczki wieprzowe, 20 dag pieczarek, 1 cebula, 1/2 szkl. kremówki, 1 szkl. białego wytrawnego wina, sól, pieprz, cukier, oliwa
polędwiczki z pieczarkami w śmietanie – przepis
Polędwiczki pokroić w 1 cm grubości medaliony i rozpłaszczyć je ręką, po czym posypać pieprzem. Podsmażyć z obu stron, przy czym jest to dość krótka sprawa i nie należy zbędnie jej przedłużać (bo będą twarde), następnie wyjąć je z patelni. Obraną cebulę pokroić w piórka, a pieczarki w ćwiartki lub ósemki (zależy od wielkości) i wrzucić na oliwę na której smażyło się mięso. Po 3-4 minutach wlewamy wino i na małym ogniu dusimy z 10 minut. Wlewamy śmietanę pozwalamy się jej podgrzać. Wkładamy z powrotem mięso i przyprawiamy. Jeśli sos jest zbyt rzadki to zwiększamy ogień i dajemy mu trochę odparować.