Kurczak z czosnkiem pieczony w rzymskim garnku

uleuli, kurczak, pieczony, rzymski garnek, czosnek, warzywa,

Z ostatniej podróży do Białegostoku wróciłam między innymi z tuszką kurczaka zagrodowego. Nieprzerośnięty do monstrualnych rozmiarów zachęcał, aby go upiec. A że akurat na blacie stał niedawno używany rzymski garnek, to szybko mi się te dwa obiekty połączyły. Dzięki dodatkowi ziół kurczak z czosnkiem pieczony w rzymskim garnku nabrał fantastycznego aromatu, a towarzyszące mu warzywa rozwiązały kwestię z czym go podać.

Podstawowe zasady pieczenia w rzymskim garnku

  1. Przed każdym użyciem należy go moczyć łącznie z pokrywką, co najmniej 15 minut.
  2. Wstawiamy go do zimnego piekarnika.
  3.  Jeśli dolewamy wody w trakcie pieczenia, to gorącej.
  4. Gorącego naczynia nie stawiamy na zimnej powierzchni.
  5. Po każdym użyciu myjemy ciepłą wodą bez detergentów i zostawiamy do wysuszenia otwarty.
  6. Co około 100 użyć należy napełnić go wodą i z nią piec naczynie przez około godzinę.
  7. Z wiekiem naczynie ciemnieje, zdarzają się obtłuczenia, ale dzięki takiej patynie jeszcze ładniej wygląda, a jego użyteczność się nie zmniejsza.

Kurczak z czosnkiem pieczony w rzymskim garnku, to jeden z wielu przepisów z zastosowaniem tego naczynia. Można w nim piec chleby, kasze, warzywa. Pozostałe znajdziesz TU.

uleuli, kurczak, przepis, czosnek, marchew, rzymski garnek,

Jeśli komuś będzie się wydawać, że 3 główki czosnku to ilość, która położy wampira trupem, to go zmartwię. Po upieczeniu czosnek staje się słodkawy. I choć unosi się jego zapach, to nie jest on już tak intensywny, jak w przypadku świeżego.

Kurczak z czosnkiem pieczony w rzymskim garnku

czas przygotowania1 godzina
czas gotowania1 godzina 20 minuty
czas całkowity2 godziny 20 minuty
kategoria: Dania główne
kuchnia: domowa
czosnek, jednogarnkowe, kurczak, rzymski garnek
ilość porcji: 6 osób

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 3 główki czosnku
  • 3 marchewki przekrojone wzdłuż
  • 6 ziemniaków przekrojona na pół
  • 2 cebule pokrojone w ósemki
  • 1 łyżeczka rozmarynu tymianku
  • 1 łyżeczka tymianku tymianku
  • 0,5 łyżeczki szałwii suszonej
  • 2 łyżki soku z cytryny

marynata

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka rozmarynu suszonego
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 0,5 łyżeczki szałwii suszonej
  • 1 łyżeczka soli

Przepis

  • Namocz rzymski garnek.
  • Wymieszaj składniki marynaty i natrzyj nią kurczaka na zewnątrz i w środku, odstaw na godzinę.
  • Warzywa obierz i wymieszaj z ziołami.
  • Kurczaka ułóż w rzymskim garnku piersią do góry, a wokół niego warzywa. Polej marynatą, która spłynęła z kurczaka.
  • Wstaw do zimnego piekarnika i ustaw temperaturę 230 st. C
  • Piecz 1 godzinę i 20 minut.
  • Zdejmij pokrywę i piecz dodatkowo 5-10 minut, żeby się zrumienił.

Zerknij tutaj rónież:

Jeden komentarz

  1. Super dobrane zioła do kurczaka. I jeszcze tak dużo czosnku. Miałam obawy, ale wyszedł naprawdę pyszny. Taki intensywny w smaku, ale nieprzesadzony:) Nigdy wcześniej nie dawałam do marynaty szałwii, ale od teraz chyba zacznę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating