w zasadzie nie wiem, czy ten eksperyment potraktować jako sukces, czy jako porażkę. wydawało mi się, że jak bakłażan spędzi 2 minuty dłużej w piekarniku z nastawionym programem grill, to mu nic nie będzie. niestety było, połowę spaliłam, o dziwo cukinia się nie przypalała. ciekawa jestem, jaką temperaturę osiąga piekarnik w tej opcji…
grillowane bakłażany z fetą
1 bakłażan pokrojony wzdłuż w 5 mm plastry, oliwa, 20 dkg fety, 4 łyżki posiekanej bazylii, ewentualnie jogurt
plastry bakłażana posypać solą i odstawić na 30 min. osuszyć, posmarować oliwą i grillować ok. 2 min. na stronę. fetę rozdrobnić widelcem, jeśli jest sucha dodać trochę jogurtu, tak żeby miała konsystencję pasty. wymieszać z posiekaną bazylią. smarować plastry bakłażana i zwijać w roladki. można je jeść na zimno lub przed podaniem grillować przez chwilę.