przepis z dedykacją dla osób, które nie lubią wydumanych przepisów 😉
risotto z pulpetami*
pulpety: 25 dkg mięsa mielonego (dowolnego), 5 dkg sera żółtego, 1 jajko, pół małego pęczka natki pietruszki, sól, mąka do obtoczenia, olej do smażenia
1 cebula, 1 cukinia, 1,5 szkl. ryżu, 3-4 szkl. bulionu, 2 łyżki masła, 2 łyżki parmezanu, sól, biały pieprz, oliwa
mięso wyrób ze starkowanym serem, jajkiem i posiekaną natką. lekko posól (uwaga na słoność sera). odstaw na jakieś 10 min., kiedy możesz posiekać cebulę i pokroić w plastry cukinię. z mięsa zrób kulki wielkości orzechów włoskich, obtocz w mące, usmaż, zdejmij z patelni i trzymaj w ciepłym miejscu.
na patelni rozgrzej masło, dodaj do niego kilka łyżek oliwy. zrumień cebulę razem z cukinią (na cukinii nie widziałam śladów rumienienia). wsyp ryż i zeszklij go. dolewaj bulion porcjami, dopiero wtedy, gdy ryż wszystko wchłonie. przed dodaniem ostatniej jego porcji dodaj do ryżu pulpety i duś razem. po zdjęciu z ognia dopraw solą i pieprze, parmezanem, odstaw na kilka minut przed podaniem.
*inspirowane przepisem z gw