jesienny gulasz z warzyw

jarmużu nie jadłam już ze 100 lat, od czasu, kiedy moi rodzice przestali go uprawiać w swoim ogrodzie, a na lokalnym, ubogim jarzynowo, rynku go nigdy nie było. za to jak już zobaczyłam go na biobazarze to zapłaciłam absurdalną kwotę za pęczek i wróciłam do domu zastanawiając się, jak te 25 dkg spożytkować. poszło łatwo, bo trzeba było zużyć połówkę dyni i zacząć robić miejsce w zamrażalniku, gdzie zapakowaną mam np. ugotowaną fasolę.

dynia, czerwona fasola, ziemniaki, jarmuż, chilli, masło orzechowe

gulasz warzywny

  • 1 duża cebula,
  • 2 średnie marchewki,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 0,5 ostrej papryczki chilli
  • 1,5 szkl. ugotowanej kolorowej fasoli,
  • 4-5 średnich ziemniaków,
  • 50 dkg dyni hokkaido (nie trzeba jej obierać),
  • 25 dkg jarmużu,
  • 0,5 łyżeczki kminku,
  • 1 szkl. bulionu warzywnego,
  • 2-3 łyżki masła orzechowego,
  • 2 puszki krojonych pomidorów,
  • sól,
  • olej do smażenia

cebulę pokroić w plasterki, marchewkę w kostkę, razem przesmażyć na oleju. dodać posiekaną papryczkę i czosnek i smażyć jeszcze chwilę, aż zacznie intensywnie pachnieć. dodać pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, dynię i podlać wodą. przyprawić kminkiem, gotować 10 minut. dodać jarmuż odcięty od łodyg, gotować, aż zmięknie. dodać ugotowaną fasolę, pomidory i masło orzechowe rozpuszczone w gorącym bulionie warzywnym, posolić przed podaniem. 

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.