przepis pochodzi z magazynu kuchnia. my do kompletu mieliśmy jeszcze pieczone ziemniaki.
ba, może nawet brokułu! ta wyjątkowa ciekawostka pochodzi z wikipedii, a dotyczy kalafiora. blumkol to nazwa z gwary śląskiej, którą raczą mnie znajomi pochodzący z tego regionu.
co jeszcze można znaleźć u ślązaka w kuchni jest do przeczytania (a potem odszukania w słowniku) na stronie LAUBA ŚLONSKO
kalafior po wiejsku
- 1 kalafior,
- 1/4 szklanki octu winnego,
- 2 ząbki czosnku, oliwa,
- 2 pętka wiejskiej kiełbasy,
- 30 dkg pomidorów bez skórki,
- 15 dkg czarnych oliwek,
- sól, pieprz
ugotować kalafior w wodzie z octem. czosnek podsmażyć na oliwie, dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę, zrumienić. dodać kalafiora i dusić razem kilka minut. dodać pokrojone oliwki, doprawić solą i pieprzem.
do kompletu mieliśmy pieczone ziemniaki
przepis pochodzi z magazynu kuchnia