dziś ziemniaczana wycieczka kieruje się do turcji. do schrupania mamy börek nazywany inaczej burkiem. jest to tureckie ciasto z nadzieniem, wykorzystuje się do niego ciasto filo (tureckie yufka). może mieć różne formy: warstwowej zapiekanki, placka, pasztecików, rożków, itd. a nadziewa się warzywami, mięsem, serem lub orzechami.
börek ziemniaczano-mięsny
- 0,5 kg ciasta filo,
- 1 kg młodych ziemniaków,
- 30 dkg mielonego mięsa,
- średnia cebula,
- 0,5 pęczka mięty,
- 0,5 pęczka natki pietruszki,
- 2 łyżki rozpuszczonego masła,
- szczypta kminku,
- sól,
- olej do smażenia + olej wymieszany z wodą 1:1 do smarowania
ugotować ziemniaki w mundurkach. jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę i odstawić do ostudzenia. mięso mielone zrumienić na oleju. dodać drobno posiekaną cebulę i dusić razem, aż cebula się zeszkli. wymieszać razem z ziemniakami i pozwolić im dalej stygnąć. miętę i natkę drobno posiekać, dodać razem z kminkiem na reszty farszu, posolić i dobrze wymieszać. płaty ciasta rozłożyć na wilgotnej ścierce lub obrusie. w dwóch rzędach 60×30 cm, układać kolejne warstwy ciasta na nich, każdą najpierw smarując wodą z olejem. w przepisie nie podaję ile płatów filo należy użyć ze względu na to, że różni producenci różnie pakują. farsz podzielić na 2 części i każdą ułożyć wzdłuż długiego boku ciasta. następnie ciasto zwinąć. uzyskany rulon pokroić w 4 cm kawałki i układać na wyłożonej papierem duże blasze, zachowując od strony przecięcia 3 cm odstępy. każdy kawałek posmarować rozpuszczonym masłem. piec 25-30 minut w 200 st. C, aż ciasto będzie ładnie zezłocone.