ciepła sałatka ziemniaczana z kurczakiem

Po raz trzeci zapraszam wszystkich do wspólnej zabawy kulinarnej „To my! Młode kartofelki”. Zasady zabawy możecie sprawdzić na tutaj. Tegoroczną edycję zaczynam od propozycji na letni obiad – letniej (temperaturowo) sałatki.

pieczony drób, sałata, młode ziemniaki 

sałatka z ziemniaków i kurczaka

  • 0,5 kg młodych ziemniaków, 
  • 0,5 kg pieczonego kurczaka bez kości (ok. 2 upieczonych ćwiartek),
  • 0,5 główki sałaty,
  • 1 pęczek zielonej cebulki

sos:

  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • sól, pieprz

Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ugotuj. Składniki sosu wymieszaj ze sobą i wymieszaj z jeszcze gorącymi ziemniakami. Kurczaka pokrój w kostkę lub paseczki. Cebulę posiekaj i razem z kurczakiem dodaj do ziemniaków. Gdy one będą już letnie całość wymieszaj z porwaną sałatą. Podawaj od razu. Jeśli chcesz sałatkę przygotować z wyprzedzeniem i podać ją zimną, to sałatę dodaj dopiero przed podaniem, dzięki czemu nie zwiotczeje i będzie apetycznie chrupka.

To my! Młode kartofelki 2016 To my! Młode kartofelki 2016

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *