to nie jest danie lekkie i fit, ale kto powiedział, że musi być, skoro można z brukselki zrobić coś co odczaruje szkolne niesmaki. Zdecydowanie polecam przejrzenie innych przepisów z brukselką, a zdecydowanie wypróbowanie duszonej brukselki z boczkiem.
brukselka zapiekana z serem
- 1 kg brukselki
- 250 g wędzonego boczku,
- 200 g goudy,
- 1 szklanka śmietany kremówki,
- 2 jajka,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- 1/2 łyżeczki tymianku,
- sól i pieprz
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Umyte brukselki przekrój na pół, polej olejem i mocno przypraw solą i pieprzem. Rozłóż na blasze w pojedynczej warstwie i piecz 15-20 minut. Pokrojony drobno boczek wysmaż na chrupko. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż razem minutę. Przypraw tymiankiem. W dużej misce wymieszaj jajka, śmietanę i starty ser. Upieczoną brukselkę przełóż do naczynia do zapiekania, dodaj 3/4 boczku, wlej mieszaninę jajeczno-serową, wymieszaj wszystko razem, a następnie posyp wierzch pozostałym boczkiem. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 175 st. C, wstaw brukselkę do piekarnika na 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika, przed podaniem odstaw na 5 minut.