zaduma nad pomidorem gruntowym

kuchnia wegetariańska

krojąc sobie obrane ze skórki pomidory, przemyśliwałam nad ich konsystencją przypominającą z grubsza deskę dębową. pamiętam, że już jesień, październik w dodatku, ale tak jakoś wydaje mi się, że ciut za wcześnie na pomidory szklarniowe importowane z holandii?

penne z bakłażanem w sosie pomidorowym

  • penne, 
  • kilogram pomidorów, 
  • 1 bakłażan, 
  • 1 cebula, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • pół kostki zwartej fety, 
  • 1 łyżka posiekanych kaparów, 
  • sól, pieprz, 
  • kilka gałązek bazylii, 
  • oliwa

bakłażany pokroić w 1 cm plastry, posypać solą i odstawić. cebulę drobno pokroić i zeszklić. dodać posiekany czosnek, i gdy zapachnie wrzucić posiekane pomidory i kapary. dusić aż się rozgotują. wilgotne bakłażany osuszyć i obsmażyć na oliwie, na złoto. osączyć na ręczniczku papierowym, większe plastry przekroić na pół, dodać do sosu pomidorowego. ugotować makaron. fetę zetrzeć na dużych oczkach tarki warzywnej. makaron wymieszać z sosem, posypać fetą i posiekaną bazylią.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *