zupa piwo-cebulowa

zupa cebulowa już występowała u mnie na blogu w kilku odsłonach. dziś wersja bawarska – z dodatkiem piwa, bo w końcu tydzień z piwem w tle ciągle trwa.

zupy cebulowe:
zupa cebulowa z ziemniakami i kukurydzą,
francuska zupa cebulowa,
domowa zupa cebulowa

piwo, cebula, zupa

bawarska zupa cebulowa

  • 5 dużych cebul,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki masła,
  • 5 szklanek rosołu wołowego,
  • 2 szklanki piwa Pilsner lub innego jasnego piwa,
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire,
  • 1 liść laurowy,
  • po 0,5 łyżeczki: suszonej bazylii, suszonego tymianku, suszonego oregano
  • sól, pieprz

cebulę pokroić w 0,5 cm plastry i smażyć na maśle, aż zbrązowieje, ale się nie zrumieni (ok. 30 minut), pod koniec dodać zmiażdżony czosnek. zalać rosołem i piwem, dodać zioła i przyprawy i gotować kolejne 30 minut. podawać z grzankami.

Tydzień z piwem w tle v. II Tydzień z piwem w tle

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.