od ręki do pieczonego i grillowanego mięsa. na dłużej – w słoiczkach.
chutney truskawkowo-rabarbarowy
1 czerwona cebula, 40 dkg truskawek, 40 dkg rabarbaru, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka imbiru, 2 goździki, gwiazdka anyżu, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 2-3 łyżki brązowego cukru, 2 łyżki masła/oleju*
posiekaną cebulę zeszklić na maśle/oleju. dodać ostrą paprykę, imbiru, goździki i gwiazdkę anyżu. chwilę razem smażyć. dodać pokrojone truskawki i rabarbar. posypać rozmarynem. dusić, aż owoce puszczą sok. dodać brązowy cukier i smażyć aż owoce się rozpadną.
*jeśli będziemy chutney pakować do słoiczków i pasteryzować to lepiej przygotować wersję z olejem.