prace nad nowym numerem Maszketów idą pełną parą, bo lada dzień będziecie mogli przeczytać letni numer magazynu, w związku z czym mając chwili przerwy, pozwolę sobie z wyprzedzeniem umieścić przepis na jutro.
przy okazji przyznam się do totalnego zakręcenia, bo to ciasto chciałam przygotować z dzieckiem na dzień ojca, który wg mego wewnętrznego kalendarza miał być dziś, a nie we wtorek… w dodatku planowałam połączyć to z konkursem, który się dziś kończy! także, kawałek ciasta dla każdego, kto ten kalendarz rozpracuje 😉
ciasto kukurydziane z malinami
- 3/4 szkl. osączonej kukurydzy z puszki,
- 2 szkl. malin,
- 1 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki,
- 0,5 szkl. mąki kukurydzianej,
- 1 szkl. cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/3 łyżeczki sody,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny,
- 2 duże jajka,
- 1/2 szkl. maślanki,
- 1/3 szkl. oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia,
- bita śmietana (opcjonalnie)
wymieszać kukurydzę i 1 szklankę malin, posypać 2 łyżkami mąki i 2 łyżkami cukru pudru. delikatnie obtoczyć owoce i ziarna. w jednej misce połączyć wszystkie suche składniki, w drugiej mokre. wymieszać dokładnie zawartość obu misek. dodać maliny i kukurydzę i bardzo delikatnie je przemieszać. tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować olejem i oprószyć mąką. przelać ciasto i wstawić na 40-45 minut do piekarnika. piec w 175 st. C, aż góra będzie złota, a patyczek po włożeniu w środek ciasta suchy. ostudzić w tortownicy. podawać z pozostawionymi świeżymi malinami i ewentualnie bitą śmietaną.
przepis bierze udział w zabawie kulinarnej „Słodkie wypieki z Kujawskim” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia.