ciepły deser z kaszy jaglanej

publikacja zdjęcia tego ciepłego deseru na facebooku, spowodowała złowrogą wróżbę zieleniny, iż mam szansę przejść na ciemną stronę mocy i jeść kaszę jaglaną codziennie 😉 faktem jest, że z latoroślą po pierwszych kęsach, zjadłybyśmy całość łyżeczkami, gdyby nie to, że jeszcze trzeba było się podzielić z trzecim domownikiem, który wracał trochę później.

kasza jaglana, proso, jabłka, rodzynki, deser, słodka zapiekanka

słodka zapiekanka z kaszy jaglanej

  • 1,5 szkl. kaszy jaglanej,
  • 3 szkl. wody,
  • 3 jabłka,
  • 0,5 szkl. rodzynek,
  • 1/4 szkl. cukru brązowego,
  • 0,5 łyżeczki cynamonu,
  • 0,5 szkl. słodkiej śmietanki
  • masło do wysmarowania naczynia

kaszę opłukać pod bieżącą zimną wodą, a następnie przelać wrzątkiem. lekko osoloną wodę zagotować i wsypać do niej kaszę. gotować około 15-20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. kaszę pozostawić pod przykryciem na czas przygotowania jabłek. nieobrane zetrzeć na dużych oczkach tarki. wymieszać z cukrem, rodzynkami i cynamonem. następnie dodać kaszę i dokładnie wymieszać. naczynie do zapiekania wysmarować masłem. ułożyć w nim kaszę, ugniatając ją lekko. wierzch polać śmietanką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. piec około 30 minut lub do zrumienienia.
po wyjęciu z piekarnika zapiekanka ma dość luźną konsystencję, po przestudzeniu daje się kroić.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.