Bez dwóch zdań – kolor ma znaczenie. Zwłaszcza, gdy o 16 jest już za oknem ciemno. Warto bawić się nie tylko kolorem, dodanie do egzotycznych słodkich ziemniaków i jeszcze słodszego owocu kaki kiełbasek pieprzowych i kwaśnego jogurtu, zdecydowanie pobudza.
sałatka z pieczonych batatów i kaki
- 3 duże bataty,
- 400 g kiełbasek pieprzowych,
- 2 kaki (persymony),
- pęczek natki pietruszki,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 szklanka jogurtu greckiego,
- 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku,
- sok z połowy cytryny,
- sól, pieprz
Umyte, nieobrane bataty pokrój w 2 cm kostkę. Wymieszaj z 2 łyżkami oliwy, solą i pieprzem. Rozłóż na blasze do pieczenia i piecz przez 30 minut w 200 st. C. Kiełbaski pokrój w skośne plasterki i zrumień na 1 łyżce oliwy. Jogurt wymieszaj z tymiankiem i sokiem z cytryny. Kaki pokrój w półplasterki. Na dnie półmiska rozsmaruj jogurt. Na nim rozsyp słodkie ziemniaki. Na to daj kiełbaski i pokrojone kaki. Całość posyp posiekaną natką.