Kolejne danie jarskie. Świetne na ciepłą kolację lub jako dodatek do pieczonego mięsa. W dodatku z sezonowym warzywem – brukselką. Wiele osób nie lubi jej w zupach, gdyż robi się bardzo miękka podczas gotowania. Pieczona ma inną konsystencję i bardzo dobrze pasuje ze słodkim syropem klonowym.
sałatka na ciepło z pieczonej brukselki – składniki:
- 0,5 kg brukselki,
- 2 łyżki oliw,
- sól, pieprz
- 2 łyżki świeżego rozmarynu
- 0,5 szklanki posiekanych migdałów,
- 2 łyżki syropu klonowego,
- 0,5 szklanki suszonej żurawiny
sałatka na ciepło z pieczonej brukselki – przepis
Oczyszczoną brukselkę przekrój na ćwiartki i wymieszaj z oliwą sól, pieprz i posiekanym rozmarynem. Rozłóż równomiernie na blasze i piecz w 200 st. C przez 15-20 minut. Gorącą brukselkę wymieszaj z migdałami, syropem klonowym i żurawiną. Podawaj od razu.
Komentarze archiwalne (4)
Gość: [Ola] *.dynamic.chello.pl 4 miesiące temu|ciekawe danie jak na brukselkę 🙂
Gość: [Marcela] *.ipv4.supernova.orange.pl 4 miesiące temu|Średnio lubię warzywa, ale ta sałatka wygląda bardzo apetycznie 🙂
foodsi 4 miesiące temu|Mmmmm. pycha
kpdwiejak 4 miesiące temu|niezłe może to być