sałatka na ciepło z pieczonej brukselki z żurawiną i migdałami

zapiekana brukselka

Kolejne danie jarskie. Świetne na ciepłą kolację lub jako dodatek do pieczonego mięsa. W dodatku z sezonowym warzywem – brukselką. Wiele osób nie lubi jej w zupach, gdyż robi się bardzo miękka podczas gotowania. Pieczona ma inną konsystencję i bardzo dobrze pasuje ze słodkim syropem klonowym.

kapustne, syrop klonowy, pieczone warzywa, kuchnia zimowa,

sałatka na ciepło z pieczonej brukselki – składniki:

  • 0,5 kg brukselki,
  • 2 łyżki oliw,
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki świeżego rozmarynu
  • 0,5 szklanki posiekanych migdałów,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • 0,5 szklanki suszonej żurawiny

sałatka na ciepło z pieczonej brukselki – przepis

Oczyszczoną brukselkę przekrój na ćwiartki i wymieszaj z oliwą sól, pieprz i posiekanym rozmarynem. Rozłóż równomiernie na blasze i piecz w 200 st. C przez 15-20 minut. Gorącą brukselkę wymieszaj z migdałami, syropem klonowym i żurawiną. Podawaj od razu.

Komentarze archiwalne (4)

Gość: [Ola] *.dynamic.chello.pl 4 miesiące temu|ciekawe danie jak na brukselkę 🙂

Gość: [Marcela] *.ipv4.supernova.orange.pl 4 miesiące temu|Średnio lubię warzywa, ale ta sałatka wygląda bardzo apetycznie 🙂

foodsi 4 miesiące temu|Mmmmm. pycha

kpdwiejak 4 miesiące temu|niezłe może to być

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *