co zrobić z żółtek?

z żółtkami kojarzy mi się kogel-mogel, omlet i advocat. no to rach babkę w piach i mam domowy ajerkoniak 😉

 żółtka, co zrobić z żółtkami, advocat

ajerkoniak

  • 0,5 litra mleka skondensowanego,
  • 250 ml spirytusu,
  • 250 g cukru pudru,
  • 5 żółtek,
  • pół laski wanilii

zagotować mleko z dodatkiem przeciętej wzdłuż laski wanilii. dokładnie ostudzić. utrzeć żółtka z cukrem. przygotowany kogel-mogel wlać powoli do ostudzonego mleka. mieszać aż składniki się połączą. spirytus wlewać powoli, po łyżeczce (szybsze wlewanie może spowodować zważenie się masy jajecznej). przelać do szczenie zamykanej butelki z szeroką szyjką* i odstawić na min. 2 godziny. po tym czasie ajerkoniak zgęstnieje i w jest gotowy do picia.

* zawczasu warto o tym pomyśleć – płyn bardzo gęstnieje, nawet tak, że konieczne jest używanie łyżki do późniejszego nakładania.

żółtka, co zrobić z żółtkami, advocat

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.