Smaka na cukinię zrobiła mi koleżanka z Pięknej Strony Miasta, ale nie miałam ochoty na jej faszerowanie, więc po prostu udusiłam na maśle. Smak masła i mięty bardzo ładnie się łączy i powstało idealne lekkie letnie danie.
cukinia duszona
- 1 kg małych cukinii,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 szkl. pomidorków koktajlowych,
- 1 łyżka posiekanej mięty,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 łyżki masła,
- sól, pieprz
Na rozgrzanej oliwie zrumień przekrojone na pół ząbki czosnku, zdejmij je z patelni. Cukinię pokrój w zależności od grubości na plasterki lub półplasterki. Dodaj na patelnię masło i cukinię. Smaż 5 minut pod przykryciem. Dodaj posiekaną miętę i przekrojone na pół pomidorki. Przypraw solą i pieprzem. Duś następne 5 minut (ważne, żeby nie była za miękka) i podawaj.