włoski sos grzybowy do lasagne

w zasadzie intingolo di funghi porcini robi się z borowików, ale jak doczytałam, często wystarczy trochę ich suszonych połączonych z pieczarkami. stwierdziłam więc, że podgrzybki spokojnie się sprawdzą w tej roli, gdyż ich aromatowi ciężko coś zarzucić. do czego wykorzystać ten sos spytacie, bo najczęściej grzyby z paleni wszyscy zjadają z pieczywem. otóż to propozycja dla miłośników lasagne, zamiast sosu bolońskiego użyjcie sosu grzybowego!

propozycje dla miłośników lasagne:
– lasagne al forno,
– lasagne verde,
 lasagne z kalarepą

grzyby z patelni, kuchnia włoska, podgrzybki, rozmaryn

sos grzybowy z rozmarynem

  • 500 g podgrzybków lub borowików,
  • 2 drobno ząbki czosnku,
  • 1 gałązka rozmarynu,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz

Oczyszczone grzyby pokrój w grube plasterki, czosnek i rozmaryn drobno posiekaj. Na rozgrzanym maśle z oliwą smaż czosnek z rozmarynem na małym ogniu przez 5 minut. Dodaj grzyby, przyprawy i duś pod przykryciem około 20 minut.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.