cukinia duszona z miętą

Smaka na cukinię zrobiła mi koleżanka z Pięknej Strony Miasta, ale nie miałam ochoty na jej faszerowanie, więc po prostu udusiłam na maśle. Smak masła i mięty bardzo ładnie się łączy i powstało idealne lekkie letnie danie.

cukiniazmieta

cukinia duszona

  • 1 kg małych cukinii,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 szkl. pomidorków koktajlowych,
  • 1 łyżka posiekanej mięty,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki masła,
  • sól, pieprz

Na rozgrzanej oliwie zrumień przekrojone na pół ząbki czosnku, zdejmij je z patelni. Cukinię pokrój w zależności od grubości na plasterki lub półplasterki. Dodaj na patelnię masło i cukinię. Smaż 5 minut pod przykryciem. Dodaj posiekaną miętę i przekrojone na pół pomidorki. Przypraw solą i pieprzem. Duś następne 5 minut (ważne, żeby nie była za miękka) i podawaj.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.