dziś dzień życzliwości (21 listopada), więc o życzliwych pomysłach i dobrych chęciach w kuchni. Podczas ostatniego pobytu u taty postanowiłam upiec ciasto, bo wiem, że tata jest zdecydowanie ciastolubny. Miałam przepis, który od dawna chciałam spróbować, spróbowałam, ciasto wyszło pyszne, tyle że się okazało, iż tata nie je cynamonu od jakiegoś czasu… Upiekłam drugie, inne 😀
ciasto marchewkowe z czarnym sezamem
keksówka 21,5×11 cm
- 200 g marchewki,
- 120 ml oleju + odrobina do wysmarowania keksówki,
- 250 g mąki pszennej + odrobina do wysypania foremki,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki sody,
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 200 g cukru,
- 120 ml soku jabłkowego,
- 80 ml mleka,
- 5 cm kawałek imbiru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli,
- +/- 3 łyżki czarnego sezamu
Obrane marchewki zetrzyj na dużych oczkach tarki, imbir zetrzyj na małych oczkach. Keksówkę posmaruj wewnątrz olejem i wysyp mąką. Ciasto nie wymaga intensywnego mieszania, więc mieszaj łopatką lub łyżką. W niedużej miseczce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. W dużej misce wymieszaj cukier, sok jabłkowy, mleko, imbir, wanilię i sól. Dodaj marchew, mieszankę mąki i olej. Całość przełóż do keksówki. Wierzch całkowicie pokryj sezamem. Piecz w 175 st.C przez około 70 minut, patyczek włożony w ciasto powinien wyjść suchy. Pozostaw do wystudzenia w foremce.
2 komentarze
Co ja sie naszukalam tego przepisu – bardzo serdecznie za niego dziekuje – ciasto znika blyskawicznie.
brzmi smakowicie – moje smaki !