lubię surówki z czerwonej kapusty pod warunkiem, że jest ona ugotowana, lekko kwaskowata i ma jakiś niebanalny dodatek. U rodziców było to jabłko i majonez. U cukrzycowej babci czerwone porzeczki. Sama wam proponowałam dodanie żurawinowego sosu lub upieczenia z przyprawami korzennymi.
czerwona kapusta duszona z oliwkami
- 1 kg czerwonej kapusty,
- 1/3 szklanki czerwonego octu winnego,
- 1/4 szklanki oliwy,
- 1/2 szklanki krojonych czarnych oliwek bez pestek,
- 3 łyżki kaparów,
- sól, czarny pieprz,
- rosół/bulion warzywny/woda
Kapusta cienko poszatkuj i wrzuć na rozgrzany olej. Smaż 3 minuty często mieszając, dodaj sól, pieprz i ocet. Gotuj przez 15 minut, podlewając od czasu do czasu niewielką ilością bulionu (tylko tyle, żeby nie przyklejała się do dna). Dodaj czarne oliwki i utarte w moździerzu lub bardzo drobno posiekane kapary. Przykryj i gotuj 30-40 minut, aż kapusta zmięknie.