czerwone risotto

chorizo – ostra kiełbaska, której kawałek potrafi dać kolor i moc daniu, w którym się znajdzie.

risotto z chorizo

risotto z chorizo

  • 10-15 dkg chorizo (lub innej ostrej kiełbasy paprykowej), 
  • czubata szklanka suchego ryżu (ok. 30 dkg), 
  • 40 dkg pasteryzowanych pomidorów (1 puszka), 
  • 1 cebula, 
  • bulion warzywny, 
  • sól
  • 1 łyżka masła
  • opcjonalnie natka pietruszki

chorizo pokroić w przezroczyste plasterki (jeśli kiełbasa była dość gruba, to można je przekroić na pół) i wrzucić na odrobinę oleju na patelni. gdy się wytopi dodać drobno posiekaną cebulę, smażyć, aż się zeszkli. wsypać ryż i smażyć, aż ziarna zmienią kolor. przygotować podwójną porcję płynu na porcję ryżu z posiekanych pomidorów uzupełnionych bulionem. płyn partiami dolewać do ryżu, czekać, aż zostanie wchłonięty i dolewać koleją. gdy się płyn skończy sprawdzić twardość ryżu. ewentualnie jeszcze dodać bulionu. do gotowego dodać łyżkę masła i odstawić na 10 minut. jeśli ktoś lubi można posypać posiekaną natką.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.