duńskie lato

rozpoczynamy tegoroczną edycję akcji kulinarnej „to my! młode kartofelki 2015„. mam nadzieję, że tak jak i w ubiegłym roku razem z waszą pomocą zbierzemy niezłą kolekcję. dodatkowo równocześnie z moją startuje akcja mopsa w kuchni – „skandynawskie lato”, w której co roku biorę udział. więc dziś będzie coś co nas łączy 🙂
na pierwszy ogień idzie jednogarnkowe danie z ziemniaków i ogórków z parówkami. wiem, że wiele się mówi o ich jakości, dlatego polecam uważne czytanie składów na opakowaniu lub zakupy u wiarygodnych masarzy. 
jeśli szukacie przepisów na inne zastosowania parówek, to polecam kilka poniżej:
parówki pod ciastkami,
– kiełbaski w drożdżowym cieście
kiełbaski w cieście naleśnikowym,
parówki wieprzowe z fasolą

ziemniaki, parówki, świeże ogórki 

duński eintopf ziemniaczano-ogórkowy

  • 2 średnie cebule, 
  • 1 kg ziemniaków, 
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 3 szklanki bulionu z drobiowego (może trochę więcej),
  • 4 duże ogórki gruntowe,
  • 100 ml śmietany do zup,
  • sól, świeżo zmielony pieprz,
  • 35 dkg parówek, 
  • 1 łyżka musztardy łagodna (opcjonalnie), 
  • zrumieniona cebula (opcjonalnie)

cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle. wyszorowane ziemniaki (stare obrać, młode mogą pozostać ze skórką) pokroić w ciut grubsze zapałki (albo cienkie frytki) i dodać do cebuli, razem chwilę podsmażać. wlać bulion i gotować 15 minut. ogórki obrać, jeśli są przerośnięte, przekroić je wzdłuż i wydrążyć nasiona, pokroić je w 0,5 cm plastry. dodać do ziemniaków i gotować kolejne 10 minut. dodać śmietanę. jeśli eintopf będzie zbyt gęsty, można podlać jeszcze bulionem. opcjonalnie doprawić, musztardą i smażoną cebulą. podawać z ugotowanymi oddzielnie parówkami.

przepis jest inspirowany przepisem z niemieckiej brigitte.

Skandynawskie lato 2015 TO MY! MŁODE KARTOFELKI 2015 Skandynawskie lato 2015 To my! Młode kartofelki

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.