kurczak z rabarbarem

dzisiejszy przepis przygotowany był specjalnie do akcji kulinarnej mopsa w kuchni – skandynawskie lato 2014. to trzecia edycja akcji popularyzującej tę mało znaną kuchnię. dzięki niej, w ubiegłym roku, zmierzyłam się z köttbullar syltede rødbeder, czyli szwedzkimi klopsikami i marynowanymi burakami. tym razem sięgam po sezonowy rabarbar z przepisu duńskiej szefowej kuchni Triny Hahnemanna z książki The nordic diet – eat your way to health and happiness.

jeśli lubicie rabarbar, to polecam kilka przepisów właśnie z nim:
chutney truskawkowo-rabarbarowy,
zapiekanka truskawkowo-rabarbarowa,
muffinki z rabarbarem,
zupa rabarbarowa – to w zasadzie antyporadnik 😉

kurczak, rabarbar, cukier

kurczak pieczony z rabarbarem

  • 3-4 ćwiartki kurczaka (ok. 1 kg)
  • 4 łodygi rabarbaru,
  • 1/4 szkl. cukru,
  • sól, pieprz

kurczaka mocno natrzeć solą i pieprzem. ułożyć w płytkim naczyniu do pieczenia i piec w 200 st. C 30 minut bez przewracania. rabarbar oczyścić i pokroić w 10 cm kawałki, wymieszać z cukrem. wyjąć kurczaka z naczynia. na jego miejsce wsypać rabarbar z cukrem, na nim ułożyć odwrócone na drugą stronę kawałki mięsa. piec kolejne 15 minut, aż się zrumieni.

Rabarbalove Skandynawskie lato 2014

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.