dieta lekkostrawna lubuje się w klopsikach. Są z mielonego mięsa, czyli sprawę trawienia kawałków mięsa nasz żołądek ma ułatwioną. Do tego dodatek namoczonej bułki spulchnia je. Przygotowanie dobrego sosu też nie nastręcza większej trudności, tyle, że nie można cebuli wykorzystywać jako bazy. Wszystkie poradniki polecają zagęszczanie sosów białą mąką, ale myślę, że jest kilka zdecydowanie lepszych sposobów. Od redukcji płynu przez dłuższe gotowanie, po dodatek startego ziemniaka lub czerwonej soczewicy. I jedno i drugie rozgotowuje się całkowicie, nie pozostawiając po sobie śladów.
drobiowe pulpety w sosie pomidorowym
- 0,5 kg drobiowego mięsa mielonego,
- 1 duża pszenna bułka,
- pół pęczka koperku,
- sól, pieprz ziołowy
Bułkę namocz w wodzie, gdy dobrze nasiąknie odciśnij ją i dodaj do mięsa. Dodaj również posiekany drobno koperek. Masę wyrabiaj, aż będzie jednolita. Dopraw delikatnie solą i pieprzem. Uformuj 8 pulpetów i włóż je do garnka z wrzącą wodą, gdy woda się ponownie zagotuje zmniejsz ogień i pod przykryciem gotuj około 20 minut. Wody nie wylewaj, przyda się do zrobienia sosu, wyjmij z niej jedynie pulpety. Przygotuj sos. Do sosu włóż pulpety i chwilę razem podgrzewaj. Można też wstawić je w naczyniu żaroodpornym do piekarnika.
sos pomidorowy
- 1 szkl. wywaru z gotowania pulpetów lub bulionu,
- 1 marchew,
- 1 łodyga selera naciowego,
- 0,5 kg pomidorów,
- kilka gałązek bazylii lub oregano,
- sól, pieprz ziołowy
Do wywaru dodaj tartą marchew i selera naciowego, ugotuj do miękkości. Z pomidorów zdejmij skórkę, posiekaj je i dodaj do marchewki. Gotuj pod przykryciem przez 30 minut. Gdy się rozpadną, zdejmij pokrywkę, zwiększ ogień i gotuj, aż 1/3 sosu odparuje. Dodaj porwaną bazylię, przypraw.