zastanawiałam się jakim przepisem rozpocząć ten tydzień, czy dać coś na słodko, czy bardziej rozgrzewająco. ostatecznie, słysząc zbiorowe pokasływania w firmie, wyciągam prosty i bardzo skuteczny syrop cebulowy. jego zapach z pewnością nie należy do najatrakcyjniejszych, ale należy pamiętać, że cebula posiada właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze, jest dobra na przeziębienia i podnosi odporność. do innych zalet tego warzywa należą obniżanie ciśnienia, cholesterolu i poziomu cukru. działa też przeciwzakrzepowo. w postaci okładów można też ją wykorzystać do leczenia wrzodów. przeciwwskazania do jej jedzenia na surowo mają jedynie osoby z chorą wątrobą lub woreczkiem żółciowym.
syrop z cebuli
- cebula
- płynny miód/cukier*
cebulę pokroić z bardzo drobną kostkę lub na cienkie plasterki. w słoju układać cebulę warstwami. każdą warstwę polewać miodem lub przesypywać cukrem. przykryć niezbyt szczelnie i ustawić w ciepłym miejscu na kilka godzin. kiedy cebula puści sok, pić po 1 łyżce kilka razy dziennie.
* miód jest zdecydowanie zdrowszy od cukru, ale jeśli akurat go nie macie spokojnie można go zastąpić.