drożdżówki dyniowe z cynamonem

 Sukces tych drożdżówek trochę mnie zaskoczył. Zakładałam, że mogą być dobre, ale nie że obłędnie dobre 😉 Są mięciutkie, niesamowicie żółte, zabawnie się odrywają. W przeciwieństwie do długości listy składników, samo wyrabianie trwa znacznie krócej, więc jeśli lubicie cynamon, to polecam Wam ten zestaw.

wypieki, dynia, pumpkin,

Przygotowanie puree z dyni jest bardzo proste

Ja używam do tego hokkaido, bo nie trzeba jej obierać. Otóż dynię przekrawam na pół, usuwam nasiona i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w 200 st. C przez 45 minut. Następnie studzę i miksuję. Zmiksowaną dynię porcjuję po 200 g do woreczków i zamrażam. Można też ją zamykać w słoiki, ale wtedy wymaga podwójnej godzinnej pasteryzacji.

 drożdżówki, wypieki,dynia,

dyniowe bułeczki z cynamonem

ciasto:

  • 110 ml mleka,
  • 3 łyżki masła,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 80 g cukru,
  • 160 g mąki pszennej razowej + trochę do podsypania,
  • 300 g mąki pszennej 650,
  • 1 duże jajko,
  • 200 g puree z dyni,
  • szczypta soli 

nadzienie:

  • 170 g cukru trzcinowego,
  • 110 g miękkiego masła,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli

glazura:

  • 110 g serka śmietankowego,
  • 0,5 szklanki drobnego cukru,
  • 2-3 łyżki mleka,
  • szczypta soli

Wszystkie składniki, które trzymane są w lodówce, wyjmij minimum godzinę wcześniej lub jeśli przygotowujesz puree, to przed pieczeniem dyni.
Do mleka dodaj masło i podgrzewaj, aż się roztopi. Ostudź i do letniego dodaj pokruszone drożdże. Po około 5 minutach, gdy ruszą dodaj pozostałe składniki. Wyrób gładkie ciasto. Jeśli będzie się lepić, podsyp mąką. Odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem, aż podwoi swoją objętość, co może zająć 1-2 godziny. Miękkie masło utrzyj z cukrem trzcinowym, cynamonem i solą. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkuj je na prostokąt o wymiarach 30×40 cm. Posmaruj powierzchnię masą maślano-cynamonową, zostawiając wzdłuż długiego brzegu 1 cm nie posmarowany. Zacznij zwijać ciasto w roladę od przeciwnego brzegu. Następnie pokrój je na 15 kawałków. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej ciasto. Przykryj szczelnie folią spożywczą lub włóż do reklamówki i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 45 minut – godzinę. Blaszkę, już bez przykrycia, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C. Piecz 15-20 minut, aż się ładnie przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 10 minut do przestygnięcia. Przygotuj polewę mieszając serek z cukrem i solą. Jeśli serek był bardzo gęsty, to dolewaj po łyżeczce mleko. Gdy cukier się rozpuści rozsmaruj glazurę na powierzchni. Najlepiej smakują na ciepło.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.