Czerwiec, wśród śląskich blogerów związanych z magazynem „Maszkety”, to okazja do świętowania. Rok temu wydaliśmy pierwszy numer. To wydanie, tak jak i poprzednie, bazuje na produktach sezonowych. Przekornie na warsztat wzięłyśmy to z czym najczęściej walczy się w ogrodach – chwasty. Wśród przepisów z ich zastosowaniem znalazł się mój przepis na mięciutkie drożdżówki z pokrzywą. Zapraszam do czytania i do gotowania z nami!
drożdżówki z pokrzywą i fetą
ciasto:
- 500 g mąki pszennej typ 650,
- 125 ml ciepłego mleka,
- 20 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 125 ml oleju,
- 1 jajko,
- 125 ml jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka soli
nadzienie:
- 100 g młodych liści pokrzywy,
- 100 g fety,
- 0,5 pęczka szczypiorku,
- sól, pieprz
dekoracja:
- 1 jajko,
- 2 łyżki czarnego sezamu lub czarnuszki
Przygotuj rozczyn z pokruszonych drożdży zasypanych cukrem i polanych 2 łyżkami mleka, który należy odstawić na 15 minut. Przesianą mąkę wymieszaj z solą. Wlej rozczyn, roztrzepane jajko, resztę mleka, jogurt i olej. Wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Gdy ciasto jest lepkie, wtedy należy podsypać je odrobiną mąki. Ciasto zagnieć w kulę, włóż do dużej miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw na 4-5 godzin w lodówce (lub na całą noc). Pół godziny przed przygotowaniem farszu ciasto wyjmij z lodówki, by się ogrzało.
Nadzienie: pokrzywę umyj, lekko osusz i wilgotną wrzucić na patelnię. Podgrzewaj ją chwilę by zwiędła i drobno posiekaj. Wymieszaj z pokruszoną widelcem fetą oraz z posiekanym szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem. Ciasto podziel na 10 kawałków. Każdy rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 10 cm x 15 cm. Wzdłuż krótkiego boku rozsmaruj farsz, który ściśle zwiń w rulonik. Odłóż do wyrośnięcia na 30 minut na blachę wyłożoną papierem. Posmaruj rozmąconym jajkiem, posyp wierzch ziarnami. Piecz w 200°C przez 20-30 minut, aż drożdżówki będą porządnie zrumienione.
Najnowszy numer można przeczytać klikając w poniższy obrazek: