brokuł z ziemniakami w sosie koperkowo-śmietanowym

ziemniaki, brokuł, kolacja, sos koperkowy,

Kolacja bez mięsa? Bez problemu. Poeksperymentujcie sobie z ziemniakami, bo z czasem odkryłam, że w tej kombinacji bardziej mi smakują, gdy są upieczone. A jeśli mięso jest wam niezbędne do życia, to równocześnie z ziemniakami wstawcie do piekarnika niezbyt grube sznycelki drobiowe lub wieprzowe. 

bez mięsa, kolacja, fit, na parze, z wody, jogurt, 

brokuł z ziemniakami w sosie koperkowo-śmietanowym – składniki:

  • brokuł, 
  • ok. 1 kg młodych ziemniaków, 
  • pęczek kopru, 
  • kubek śmietany (w wersji fit – jogurtu), 
  • dowolne przyprawy, 
  • 1/3 kostki masła

brokuł z ziemniakami w sosie koperkowo-śmietanowym – przepisy

obrane ziemniaki kroimy w duże cząstki, np. na ćwiartki, i gotujemy. brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy np. na parze. rozpuszczamy mało i wrzucamy na nie posiekany drobno koperek, podlewamy leciutko wodą i zagotowujemy. wtedy dodajemy śmietanę i przyprawiamy, ale już dalej nie gotujemy. mieszamy ugotowane ziemniaki z brokułem i polewamy sosem.

janiolka, sobota, 23 czerwca 2007

komentarze archiwalne:

  • Gość: [Pogoda] 82.102.21.* Danie choć proste wygląda mega pysznie. Nawet nie musi być tego sosu a np. samo masełko do ziemniaków.

  • janiolka @Pogoda, te młode warzywa są tak pyszne, że jest wiele możliwości ich zjedzenia 🙂

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *