eskalopki z indyka – obiad ze szkoły gotowania nastolatek

Eskalopki z indyka są propozycją na nieskomplikowany obiad i poradzi sobie z ich przygotowaniem nawet osoba o niewielkich umiejętnościach. A wiem to, bo z racji tego, że moje dziecko oświadczyło,  iż muszę ją nauczyć wszystkich sztuczek w kuchni (cokolwiek miała na myśli), to na początek zaczęłyśmy ćwiczyć proste domowe potrawy. Nie wiem ile z tego przyswoi, zwłaszcza, że od czarnej roboty, np. obierania i krojenia cebuli, jestem ja…

drób, pierś, filet, sos, śmietanowy,

eskalopki z indyka

  • 500 g piersi indyka,
  • sok z połowy cytryny,
  • 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki,
  • 1 łyżka posiekanego rozmarynu,
  • pieprz,
  • olej do smażenia

sos cebulowo-śmietanowy

  • 1 nieduża cebula,
  • 125 ml bulionu drobiowego,
  • 250 ml śmietany 18%
  • sól, pieprz

Pierś indyka pokrój w 1 cm plastry, spłaszcz je dłonią lub delikatnie oklep wałkiem przez folię. Skrop sokiem z cytryny i oprósz papryką, posiekanym rozmarynem i pieprzem. Odstaw na 15 minut. Eskalopki obsmaż na oleju po 2 minuty z każdej strony, zdejmij z patelni i ułóż pod przykryciem. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oleju. Bulion wymieszaj ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem, wlej na patelnię. Do sosu włóż eskalopki i na małym ogniu duś przez 10 minut. Podawaj z ziemniakami lub ziemniaczanymi kluskami.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *