duszona marchewka

z dzieciństwa pamiętam marchewkę duszoną przez tatę. miękką, słodką, zagęszczoną mąką i masłem. jeden z ulubionych dodatków obiadowych. nie wiem, czy była podlewana wodą, czy mlekiem (coś mi takiego dzwoni).

marchew duszona z estragonem

marchew duszona z estragonem

  • 80 dkg marchwi, 
  • 2 łyżki gęsiego lub kaczego smalcu, 
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu, 
  • 2/3 szkl. śmietany, 
  • 1 łyżka mąki,
  • sól

marchew pokroić w grube ukośne plastry i udusić na smalcu. jeśli będzie przywierać można podlać odrobiną wody. pod koniec duszenia dodać estragon. śmietanę wymieszać z mąką (niekonieczne), doprawić solą i wymieszać z marchewką. podgrzać, ale nie gotować.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.