wątróbki z dorsza w sałatce makaronowej

zanim umieszczę podsumowanie akcji z piwem smakowita sałatka z rybnymi wątróbkami. kiedyś podawałam już przepis na bardzo podobną sałatkę z melonem, gdzie zamiast wątróbek dodany był tuńczyk, a w sosie zamiast oleju znalazł się majonez.

sałatka makaronowa z wątróbkami dorsza

sałatka makaronowa z wątróbkami dorsza

  • 25 dkg makaronu kokardki, 
  • 1 melon (galia), 
  • 1 duże kwaśne jabłko, 
  • 1 duża czerwona cebula, 
  • 1 puszka wątróbek z dorsza, 
  • 4 łyżki ostrego ketchupu, 
  • 4 łyżki oleju lub olej z puszki z wątróbkami, 
  • 2 łyżki soku limonki, 
  • sól, pieprz

makaron ugotować i przestudzić. obrany melon pokroić w kostkę ok. 1 cm, obrane jabłko w kostkę o połowę mniejszą. cebulę drobno posiekać. wątróbki rybne pokroić na 1 cm kawałki. wymieszać ze solą ketchup, olej, sok z limonki, doprawić solą i pieprzem. sosem polać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać starając się nie rozgnieść wątróbki (ewentualnie można ją dodać już po wymieszaniu reszty).

akcja kulinarna: Makaron kreatywnie

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *