papryczki dziś dotarły na drugie śniadanie i były owszem, owszem…
proporcje mam na 6,5 kg papryki, ale można je bez problemu zmniejszyć.
faszerowana papryka
6-7 kg białej papryki, 1 kg boczku, 1 kg karkówki, 1 kg cebuli, 2 kg suchego ryżu, sól, pieprz, bulion drobiowy
boczek i karkówkę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. wyjmujemy z wywaru, do którego wsypujemy suchy ryż, który gotujemy do miękkości i pozostawiamy w wywarze na dalsze 20 min. i dopiero wtedy odcedzamy. mięso mielimy z surową cebulą i mieszamy z ryżem. doprawiamy głównie pieprzem, soli dajemy niewiele, bo dojdzie jeszcze sól z bulionu. oczyszczone papryki nadziewamy farszem i ustawiamy pionowo w brytfance lub rondlu. podlewamy bulionem, i albo gotujemy na niedużym ogniu, albo wstawiamy do piekarnika i pieczemy do miękkości.