sklerotyczny piątek

nie wiem zupełnie, jak to się stało, że nie ma na tym blogu przepisu na paschę. kolejny rok planowałam* kupić specjalną foremkę przed świętami, i po raz kolejny zapomniałam… skleroza

wielkanoc, kuchnia rosyjska, prawosławie

pascha czekoladowa

  • 1 kg tłustego białego sera,
  • 20 dkg masła,
  • 30 dkg cukru pudru,
  • 8 ugotowanych na twardo żółtek,
  • 15 dkg gorzkiej starkowanej czekolady,
  • po 5 dkg: rodzynek, orzechów, kandyzowanej skórki pomarańczowej lub żurawin suszonych

polewa:

  • 10 dkg masła,
  • 0,5 szkl. cukru pudru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 2 łyżki winiaku

ser z żółtkami zmielić drukrotnie. masło utrzeć z cukrem na puch. dodawać stopniowo masę serową (odłożyć 2 łyżki), ucierać na gładką masę. rodzynki sparzyć i osączyć. orzechy i skórkę posiekać. bakalie i czekoladę dodać do masy serowej. na podwójnie złożoną i wilgotną ściereczkę wyłożyć  masę, rogi ściereczki związać mocno i obciążyć z wierzchu. wstawić na 12 godz. do lodówki.
polewa: do roztopionego masła dodać cukier, kakao i odłożoną wcześniej masę serową. po ostudzeniu dodać winiak. polać odciśniętą paschę.

*zdjęcie zrobiłam w 2015 r., kiedy w końcu byłam od roku szczęśliwą posiadaczką pasocznicy

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.