grillowana cukinia w marynacie

przy tej temperaturze grillowanie to wyzwanie nie lada, ale potem cukinie lądują w lodówce i są już serwowane na zimno. jak dla mnie mogą być konkurencją lodów 😉

oliwa, ocet winny

marynowana cukinia grillowana

  • 0,5 kg cukinii (o średnicy max. 2 cm),
  • 0,5 szkl. posiekanej bazylii/natki pietruszki/mięty,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/3 szkl. octu winnego,
  • 2/3 szkl. oleju
  • sól, pieprz

cukinie umyć i pokroić na 7 mm plastry. grillować z obu stron. bazylię z grubsza posiekać i wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem. cukinie układać warstwami na głębszym półmisku, każdą warstwę soląc i pieprząc oraz posypując mieszanką ziołową. ocet wymieszać z olejem. zalać całkowicie cukinie, ewentualnie uzupełniając olej i odstawić w chłodne miejsce na minimum 2 godziny, choć może stać i 2 dni.

Danie pachnące ziołami. Lato 2015

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.