solona słonina – sało – lardo

uleulipl, słonina, solona, przechowywanie mięsa,

solona słonina nie kojarzyła mi się nigdy z czymś co bym chciała spróbować. do momentu gdy dostałam książkę kucharską grzegorza łapanowskiego. on o niej tylko wspomina, ale to wystarczyło bym powiedziała sobie „jak to? ja tego jeszcze nie próbowałam?”

kuchnia rosyjska, wieprzowina, sało, wódka, zakąski,

solona słonina/sało

  • 0,5 kg grubej słoniny bez skóry, 
  • 1-1,5 kg soli kamiennej

wersja I: czosnek w plasterkach

wersja II: kminek, majeranek, słodka papryka

W szklanym lub emaliowanym naczyniu na dno wysyp około 1 cm soli. W wersji pierwszej ułóż połowę plasterków czosnku, na to daj słoninę i znowu czosnek. Całość zasyp solą i odstaw na minimum 2 tygodnie do lodówki. W wersji drugiej mieszanką przypraw natrzyj dokładnie słoninę, a z solą postępuj jak uprzednio. Po upływie okresu peklowania usuń z powierzchni sól i tak przygotowaną słoninę po owinięciu pergaminem można przechowywać w lodówce do 1 roku. Przed podaniem pokrój na cienkie plasterki, które powinny być przezroczyste. Podawaj z razowym chlebem, ogórkiem i surową cebulą oraz oczywiście jako zakąskę do kieliszka zimnej wódeczki.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.