rolnik z mikserem

Czasem zastanawiam się, czy ludzie piszący do gazet zastanawiają się co inni ludzie, ci którzy ich czytają, zapamiętują. Myślę tu akurat o sobie. Czytałam kiedyś w wysokich obcasach felieton Kręglickiej o gazpacho i zapamiętałam mniej więcej składniki i fakt iż to była zupa ubogich rolników. Gdzieś mi umknęło, że ci rolnicy akurat tę zupę robili z wody, oliwy i chleba, więc zastanawiałam się, jak oni te pomidory i paprykę rozdrabniali…

gazpacho, fot. U. Mazurowska

gazpacho

  • 75 dkg pomidorów, 
  • 2 papryki, 
  • ogórek, 
  • cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżka octu winnego, 
  • 1 łyżka oliwy, 
  • sól

pomidory sparzyć i obrać ze skórki. z papryki usunąć nasiona. cebulę obrać i pokroić w kostkę (żeby łatwiej było zmiksować). czosnek rozetrzeć z solą. wszystko zmiksować, dodać ocet i oliwę i ponownie zmiksować. wstawić na min. 2 godziny do lodówki.
jeśli gazpacho jest zbyt rzadkie można dodać kromkę białego pieczywa w trakcie miksowania. gotowe danie posypać posiekaną drobniutko czerwoną cebulą lub grzankami.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.