W końcu doczekałam się grzybów, i łażenia po lesie, i nurkowania na kolanach pod najniższe gałęzie, i „śliskich grzybów”, czyli duszonych ze śmietaną z patelni. I ta ilość nas lekko zaskoczyła. W ramach eksperymentu w tym roku przygotowałam w słoikach grzyby duszone. Podobno nie przechowują się zbyt dobrze, więc szybko należy je wykorzystać. I tak powstał farsz do kabaczków-mutantów, w którym grzyby łączą się z kaszą. Bardzo polskie połączenie smaków!
Jeśli nie masz dostępu do kabaczków, to można użyć wszystkich innych warzyw, które popularnie się faszeruje, np. cukinii, papryki, czy dyni.
kabaczek faszerowany kaszą jęczmienną z grzybami – składniki:
- 1 duży kabaczek lub kilka mniejszych,
- 100 g suchej kaszy jęczmiennej,
- 2 szklanki duszonych grzybów leśnych lub 500 g świeżych/mrożonych + 1 cebula + 1 łyżka masła,
- 1-2 szklanki bulionu,
- pęczek szczypiorku,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany,
- 100 g wędzonego twarogu,
- sól, pieprz
kabaczek faszerowany kaszą jęczmienną z grzybami – przepis
Jeśli nie masz duszonych grzybów zeszklij posiekaną cebulę na maśle, a następnie dodaj oczyszczone i pokrojone grzyby. Podlej 0,5 szklanki wody. Gdy wytworzy się dużo sosu wsyp kaszę. Jeśli masz duszone grzyby, to jedynie je podgrzej i wsyp kaszę. Kiedy kasza wchłonie cały płyn zacznij dolewać po pół szklanki bulionu. Gotuj, aż będzie miękka. Odstaw do ostudzenia. Dodaj posiekany szczypiorek, śmietanę i dopraw solą i pieprzem. Kabaczki przekrój wzdłuż na pół, wydrąż nasiona i wypełnij farszem. Posyp pokruszonym wędzonym twarogiem. Duże kabaczki piecz 40 minut w 180 st.C, przy mniejszych sprawdzaj ich miękkość widelcem, gdy łatwo wchodzi są już gotowe.