kaczka w śliwkowej glazurze
- 1 kaczka,
- 4 limonki,
- 50 dkg ziemniaków,
- 50 dkg marchwi,
- 7 ząbków czosnku,
- 100 g powideł śliwkowych,
- 200-250 ml wody lub bulionu + jeszcze 0,5 szkl. do powideł,
- 2 łyżki suszonego tymianku,
- mielony biały pieprz,
- sól
kaczkę natrzeć z wierzchu i w środku białym pieprzem i solą, odstawić w chłodne miejsce na min. 2 godziny. limonki sparzyć i naciąć w pionie i delikatnie spłaszczyć. rozgnieść 4 ząbki czosnku i razem z limonkami włożyć do środka kaczki. kaczkę spiąć wykałaczkami lub zszyć. można też wykorzystać nacięcia w błonce, przez którą przełożone są kości udek – po włożeniu limonek włożyć kości w otwory z powrotem. kaczkę włożyć do brytfanny lub dużego naczynia żaroodpornego bez przykrycia i piec w piekarniku w temperaturze 200-210 st. C przez 30-35 minut.
marchew i ziemniaki obrać. ziemniaki przekroić na pół, a marchew w skośne 2-3 cm kawałki. wymieszać je z pokrojonymi w plasterki pozostałymi 3 ząbkami czosnku. oprószyć tymiankiem, solą i pieprzem. warzywa ułożyć dookoła zapieczonej kaczki w brytfannie. podlać szklanką wody. przykryć i piec 2 godziny w temperaturze 160 st.C.
przygotować glazurę z powideł, które jeśli są bardzo gęste rozrzedzić wodą lub bulionem, tak by miały konsystencję gęstej śmietany. powidłami posmarować kaczkę, i ponownie wstawić do piekarnika na mniej około 20-30 minut, bez przykrycia, by glazura się zarumieniła, ponownie zwiększając temperaturę do 200-210°C.
sugeruję, by krojąc kaczkę na porcje, usunąć z niej kości i je zachować! mogą posłużyć jako materiał na doskonały wywar do zup: