Karkówka jest bardzo wdzięcznym mięsem w obróbce. Łatwo ją upiec lub udusić. Latem ciężko sobie wyobrazić grilla mięsożerców, na których ona by nie wystąpiła. A teraz, zimą karkówka pieczona w soku jabłkowym będzie świetnym obiadem. Do kompletu proponuję pieczone ziemniaki i surówkę owocową z chrzanem, która fajnie podkręci delikatnie słodkie mięso i ziemniaki.
Karkówka pieczona w soku jabłkowym
ilość porcji: 8 osób
Składniki:
- 1-1,5 kg karkówki wieprzowa
marynata
- 2 szkl. soku jabłkowego
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1,5 łyżeczki cynamonu mielonego
- 1,5 łyżeczki kminku mielonego
- 4 liście laurowe
- 2 łyżeczki oregano suszonego
- 1-2 łyżeczki soli
Przepis
- Wymieszaj składniki marynaty i zanurz w niej karkówkę na minimum 2 godziny, a najlepiej całą noc (12 godzin).
- Jeśli mięso stało w lodówce, to wyjmij je z niej na godzinę przed pieczeniem.
- Piekarnik rozgrzej do 180 st. C
- Mięso piecz z marynatą, pod przykryciem przez 2 godziny.