Karkówka pieczona w soku jabłkowym

wieprzowina, pieczona, sok jabłkowy,

Karkówka jest bardzo wdzięcznym mięsem w obróbce. Łatwo ją upiec lub udusić. Latem ciężko sobie wyobrazić grilla mięsożerców, na których ona by nie wystąpiła. A teraz, zimą karkówka pieczona w soku jabłkowym będzie świetnym obiadem. Do kompletu proponuję pieczone ziemniaki i surówkę owocową z chrzanem, która fajnie podkręci delikatnie słodkie mięso i ziemniaki.

Karkówka pieczona w soku jabłkowym

czas przygotowania12 hours
czas gotowania2 hours
czas całkowity14 hours
kategoria: Dania główne
kuchnia: domowa
sok jabłkowy, wieprzowina
ilość porcji: 8 osób

Składniki:

  • 1-1,5 kg karkówki wieprzowa

marynata

  • 2 szkl. soku jabłkowego
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1,5 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 1,5 łyżeczki kminku mielonego
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżeczki oregano suszonego
  • 1-2 łyżeczki soli

Przepis

  • Wymieszaj składniki marynaty i zanurz w niej karkówkę na minimum 2 godziny, a najlepiej całą noc (12 godzin).
  • Jeśli mięso stało w lodówce, to wyjmij je z niej na godzinę przed pieczeniem.
  • Piekarnik rozgrzej do 180 st. C
  • Mięso piecz z marynatą, pod przykryciem przez 2 godziny.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating