pomysł na zrobienie pyz z mięsem wziął się z konieczności wykorzystania mięsa z rosołu. wieki temu była sobie akcja „rosół i co dalej?” organizowana przez pincake. wówczas zgłosiłam do niego pierogi z kurą rosołową, zapiekankę oszczędna wg Pani Rejentowej (Nowa Kuchnia Polska) i kurę po hindusku, potem testowałam pasztet. postanowiłam iść krok dalej i zrobić coś, czego jeszcze nie robiłam i tak moje kluskowe doświadczenie wzbogaciło się o pyzy z mięsem. wbrew pozorom nie było to trudne zadanie, choć trochę czasu zajęło.
pyzy z mięsem
- 75 dag gotowanych ziemniaków,
- 250-300 g mąki pszennej,
- 100 g maki ziemniaczanej
farsz:
- 60 dag zmielonego mięsa z rosołu,
- 1 jajko,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki bulionu
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz, ewentualnie przyprawa gyros
okrasa:
- 10 dag boczku,
- 1 cebula
Zacznij od przygotowania farszu, równocześnie ugotuj ziemniaki. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj zmielone mięso. Smaż razem chwilę, odstaw z ognia do ostudzenia. Dodaj jajko, jeśli po wyrobieniu masa jest sucha, można dodać 1-2 łyżki wody lub bulionu, a jeśli jest zbyt rzadka – bułkę tartą. Przeciśnij przez praskę ząbek czosnku. Dopraw solą, pieprzem i przyprawą gyros (inne ulubione przyprawy, jak najbardziej wchodzą w grę).
Wciąż lekko ciepłe ziemniaki zmiel lub przeciśnij przez praskę. Połącz z pozostałymi składnikami i szybko zagnieć ciasto. Odstaw na 10 minut. Uformuj wałek i pokrój na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczaj na placuszek, na który nakładaj nadzienie. Ciasto zlepiaj w kulkę uważając by nie powstały żadne dziurki. Pyzy gotuj 8-10 minut w osolonym wrzątku. W tym czasie zrumień boczek z cebulką. Polej nimi gorące pyzy i podawaj od razu.