kurczak z grzybami – pollo ai funghi porcini

drób, podgrzybki, obiad, jesień,

Będąc ciągle w klimacie grzybowym dostałam od znajomej koszyczek podgrzybków. Postanowiłam zrobić coś nowego, co na tyle wydawało mi się proste, że nie przeanalizowałam sensowności działań zawartych w książce kucharskiej. I zamiast sobie robotę skrócić, to spędziłam całe popołudnie na jej robieniu. Danie z pewnością powtórzę, ale już wg mojej logiki.
Druga sprawa to rodzaj grzybów. Oryginalnie powinny być borowiki, ale sam autor przepisu podaje jako zamiennik pieczarki + 1,5 łyżki suszonych borowików, które należy namoczyć, wycisnąć i rozdrobnić. W związku z tym myślę, że i podgrzybki się doskonale w tej roli odnajdują.

drób, podgrzybki, borowiki, obiad, jesień,

kurczak z grzybami (borowikami) – składniki

  • 1 duży kurczak,
  • 0,5 kg grzybów,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 ząbek czosnku drobno pokrojony,
  • 2 gałązki mięty,
  • 1 łyżka natki,
  • 0,5 szkl. białego wytrawnego wina,
  • 1 cebula grubo posiekana,
  • 3/4 szkl. mleka,
  • sól, pieprz

kurczak z grzybami – przepis

Kurczaka pokroić na 8-10 kawałków o obsmażyć na połowie obu tłuszczów, aż będzie brązowy. Wlać wino i gotować aż trochę odparuje. Dodać cebulę i smażyć ją do miękkości. Wlać mleko, zmniejszyć ogień i przyprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem ok. 30 minut. Jeśli po tym czasie sos będzie za rzadki trzeba go odparować. W czasie, gdy kurczak się smaży można oczyścić grzyby. Pokroić je na grube plastry. Na patelni rozgrzać drugą połowę tłuszczu i wrzucić czosnek, po chwili dodać grzyby i miętę. Przyprawić i smażyć przez chwilę, po czym posypać pietruszką i odstawić na bok. Po odparowaniu kurczaka dodać grzyby i gotować na małym ogniu jeszcze przez 5 min.

janiolka, środa, 22 października 2008

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *