odkryłam blog z potrawami, które lubię najbardziej, czyli z jednego garnka. na pierwszy ogień poszedł pilaw z mlekiem kokosowym.
ryż gotowany w mleku kokosowym
- 1 szklanka ryżu,
- 1 puszka pomidorów,
- 1 czerwona cebula,
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru,
- 0,5 szklanki zielonego groszku,
- 0,5 szkl. zielonej fasolki szparagowej,
- 3/4 szklanki mleka kokosowego (mała puszka),
- 2 goździki,
- 1 liść laurowy,
- odrobina zmielonego kardamonu (na czubku noża),
- olej,
- sól,
- 0,5 papryczki chilli
w głębokiej patelni na rozgrzany olej wrzucić liść laurowy, goździki, kardamon i posiekaną chilli. dodać pokrojoną w kostkę cebulę, imbir, czosnek. smażyć aż cebula się zeszkli. dodać pokrojone pomidory, posolić, gotować ok. 5 min. wsypać ryż, zalać mlekiem kokosowym, wymieszać. po 10 minutach dodać groszek i fasolkę i gotować do miękkości ryżu, ewentualnie podlewając wodą.