podstępny krem z pietruszki

ostatnio dziecko objawiło, że niechęć do kremu ze szpinaku rozszerzyła się na wszelkie zupy krem, co trochę mnie zmartwiło, bo ja je lubię, choć za często nie robię. dlatego gdy w ramach rekonwalescencji spędzała kolejny dzień w łóżku postawiłam jej pod nos miseczkę dania „zupełnie takiego, jakie jadła ze słoiczka, gdy była mała”. cóż z tego, że jedzenie ze sklepowego słoiczka wyglądało tak, iż ona zjadała łyżkę lub dwie, a resztę wykańczali rodzice. a o tym, że przypraw w tych daniach było, jak na lekarstwo nie wspominając. najważniejsze, że zadziałało, zjadła bez mrugnięcia okiem.

krem z pietruszki i jabłka

krem pietruszkowo-jabłkowy

  • 1 cebula,
  • 2 jabłka,
  • 60 dkg obranej pietruszki,
  • 1 cm świeżego imbiru,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • szczypta chilli, 
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 3 szkl. wywaru jarzynowego lub drobiowego, 
  • 2 szkl. wrzątku, 
  • sok z cytryny,
  • sól, 
  • olej do smażenia

cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. dodać posiekany imbir, kminek, chilli, kolendrę i kurkumę. smażyć 1 minutę. 1 obrane jabłko pokroić w kostkę i dodać do cebuli. pietruszkę pokroić na kawałki i dodać do cebuli z jabłkiem. dolać rosół, zagotować, zmniejszyć gaz i gotować około 30 minut, aż pietruszka będzie miękka. zmiksować, dolać wrzątek w takiej ilości, by uzyskać pożądaną konsystencję. posolić. obrać drugie jabłko, skropić sokiem z cytryny. podawać krem posypany jabłkiem i ewentualnie jeśli ktoś posiada świeżą kolendrą (u mnie akurat były listki selera naciowego).

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *