Więc wzrosło mi zapotrzebowanie na kalorie, smażeliny, ostre smaki (o tym w następnej notce). Nawet takie warzywko, jak kalafior wylądowało na patelni, w dodatku w panierce. I przeżyłam zupełne jego konsystencją. Każdy chyba wie jaką ma kalafior?! A tu chrupiąca skorka, a w środku krem!
kotlety kalafiorowe – składniki:
- kalafior,
- jajko,
- przyprawy,
- bułka tarta (bardzo dużo)
kotlety kalafiorowe – przepis
Kalafiora gotujemy, osączamy, i pozwalamy mu ostygnąć. Dodajemy jajko, przyprawy + tyle bułki tartej, by masa zaczęła być plastyczna i dało się ulepić z niej kotleciki. Panierujemy w pozostałej bułce tartej, i smażymy na złoto.
wydaje mi się, ze można smażyć we frytownicy, wtedy jest mniej zabawy z przewracaniem na patelni. są dobre na gorąco i na zimno.
Zapomniałam z łakomstwa napisać, ze kalafiora trzeba podusić albo tłuczkiem do ziemniaków, albo zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
janiolka, niedziela, 10 października 2004
komentarze archiwalne:
- ugotujmy kalafior jest pycha
podduszony też 😛- grazyna1961.only Właśnie kupiłam kalafiora… U mnie upał , jak się ochłodzi to zrobię takie kotleciki 🙂