królik duszony w winie

od jakiegoś czasu na wszelkie świąteczne posiłki lansowana w mediach jest kaczka. bardzo mi to odpowiada, bo smaczna, niedroga i łatwa w obróbce. ale żem kulinarnie przekorna, to postanowiłam zaproponować na świąteczny obiad coś zupełnie innego, co również skomplikowane w przygotowaniu nie będzie.

białe mięso, śliwki suszone, białe wino

królik duszony z suszonymi śliwkami

  • 1,5 kg królik,
  • 1 duża cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 20 dkg suszonych śliwek,
  • 1 szkl. białego wina,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz,
  • ewentualnie łyżka octu lub soku cytryny

Królika podziel na porcje, natrzyj solą i pieprzem i zrumień na oleju (najlepiej rób to w rondlu, w którym później królik będzie się dusił). Zdejmij królika z patelni i odstaw pod przykryciem. Cebulę pokrój w ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki. Zeszklij ją na niewielkiej ilości oleju, dodaj zmiażdżony czosnek i razem smaż, aż zacznie intensywnie pachnieć. Wlej wino i gotuj je chwilę odskrobując z dna wszystko, co przywarło. Do cebuli dodaj królika, śliwki, tymianek i ewentualnie podlej wodą, tak, by sięgała do połowy kawałków. Gotuj pod przykryciem 45 minut. Przed podaniem ewentualnie dopraw octem lub sokiem.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.