pożegnalny obiad – żeberka z sezamem

siostra w dniu naszego wyjazdu przeprowadziła eksperyment na sezamie. przepis znalazła 2 lata temu w wielkim formacie gazety, i potrzebowała tylko szczególnej okazji.

żeberka z sezamem – składniki:

  • 1 kg żeberek,
  • 1 łyżka sezamu,
  • olej,
  • 2 cebulki dymki,
  • 1/2 łyżeczki imbiru,
  • 2 łyżki cukru,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki wódki,
  • 1 i 1/4 kubka gorącej wody
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej,
  • 2 łyżki sosu sojowego,

żeberka z sezamem – przepis

sezam prażymy przez kilka minut na suchej patelni, potrząsając nią co jakiś czas. żeberka porcjujemy i rumienimy z każdej strony na oleju. jeśli wytopi się z nich dużo tłuszczu, to jego nadmiar zlewamy. dodajemy do żeberek połowę sezamu, roztarty czosnek, posiekaną cebulkę, imbir, wódkę, sos sojowy, cukier i 1 i 1/4 kubka gorącej wody (jeśli coś ze składników pominęłam, to też dodać, prócz mąki rzecz jasna). na małym ogniu gotujemy to ze 45 minut, mieszając co jakiś czas. gdy już będą miękkie mąkę rozrabiamy z odrobiną zimnej wody, wlać do sosu i zagotowujemy. na talerzu posypujemy resztą sezamu.

janiolka, czwartek, 26 lipca 2007

komentarze archiwalne:

ukryta hm. zapewne smacze, ale ja w innej kwestii.

kiedyś czytywałam Twojego bloga regularnie, potem trochę zaniedbałam, wakacje i wyjazdy i takie tam.
wracam, patrzę, a tam zamknięte.
🙁
mogę dostać kluczyk?

pozdrawiam
Kaśka

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.